Περπατάει το παιδί σας στις μύτες των ποδιών του; Δείτε πότε να ανησυχήσετε!

August 18, 2018

 

 

Όταν περπατάει στις μύτες είναι χαριτωμένα, όπως οι μπαλαρίνες. Έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποια παιδιά περπατάνε στις μύτες των ποδιών τους;

 

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ;

 

  Το βάδισμα στις μύτες σημαίνει απλά, ότι το παιδί περπατά ή και στέκεται στα δάχτυλα και στο μπροστινό μέρος των πελμάτων του αποφεύγοντας στην επαφή του υπόλοιπου πέλματος με το έδαφος. Αυτό θεωρείται μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία μπορεί να περάσει ένα παιδί μεταξύ 2 έως 3 ετών. Μετά τα 3 έτη ωστόσο εάν αυτό συνεχιστεί χωρίς να υπάρχει κάποιος πολύ συγκεκριμένος ιατρικός λόγος (π.χ. εγκεφαλική παράλυση) θεωρείται ιδιοπαθές (δηλ. δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορεί να το προκαλεί) και εξελίσσεται σε μια συνήθεια την οποία το παιδί εγκαθιστά σιγά-σιγά στην καθημερινότητά του.

 

Δυσκολεύεται να ισορροπήσει καλά και συχνά πέφτει; Περπατά κανονικά μόνο όταν του το ζητήσετε αλλά όταν ξεχαστεί ξανά περπατά στις μύτες όπως συνηθίζει; Τότε σίγουρα το παρακάτω άρθρο θα σας βοηθήσει να λύσετε όλες σας τις απορίες.

 

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΑΔΙΣΜΑ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει αυτό το βάδισμα:

  • Νευρολογικά θέματα π.χ. Εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία

  • Ίσως σημάδι αυτισμού

  • Το μυϊκό σύστημα να είναι "σφιχτό"

  • Κάποιες φορές δεν υπάρχει αιτία (συχνότερα)

ΤΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ!

Τι συμβαίνει  στα πόδια και τα δάχτυλα όταν ένα παιδί περπατά μακροχρόνια στις «μύτες»;

 

Το παιδί μπορεί φαινομενικά να βαδίσει με τις φτέρνες να ακουμπάνε στο έδαφος, ωστόσο μπορεί να δημιουργηθεί στο πέλμα του κάποια μυοσκελετική αλλοίωση. Η μακροχρόνια βάδιση στις μύτες των ποδιών δείχνει να ευνοεί τη δημιουργία βλαισοπλατυποδίας, βλαισού μεγάλου δάκτυλου ή στροφή της κνήμης προς τα έξω.

 

Τα παιδιά που περπατάνε στις μύτες των ποδιών τους:

  • Κουράζονται εύκολα μετά από λίγη ώρα περπάτημα ή στις δραστηριότητες τους.

  • Συχνά νιώθουν πόνο σε διάφορες αρθρώσεις του σώματος τους, όπως γόνατα, ποδοκνημικές ή ακόμη και στην πλάτη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ;

 

Η διαδικασία θεραπείας στους ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες είναι κυρίως συντηρητική και περιλαμβάνει:

  • Ασκήσεις με εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών, ώστε μέσω του παιχνιδιού το παιδί να εμπεδώσει το φυσιολογικό πρότυπο βάδισης και να βελτιωθεί λειτουργικά, αφού η βάδισή του θα είναι αποτελεσματική και λιγότερο κοπιώδης.

  • Αισθητηριακή Ολοκλήρωση.

  • Συμβουλευτική γονέων από τον Ποδίατρο, ώστε οι γονείς μέσα από την εκτέλεση βασικών ασκήσεων στο σπίτι, να εμπλακούν στη θεραπεία για μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση και επιτυχία των προσδοκιών τους.

  • Νάρθηκες/ Πάτους στην περίπτωση όπου η παρέμβαση δεν είναι έγκαιρη και η κλινική εικόνα του παιδιού δυσχεραίνει.

* Όσοι γονείς έχετε παιδάκια που περπατούν στις μύτες των ποδιών τους μην το αμελήσετε θεωρώντας το χαριτωμένο. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατρό ώστε να σας συμβουλέψει κατάλληλα και να αποφύγετε διαδικασίες που ίσως δυσχεράνουν το παιδί σας.

 

Στο Loving Soles Podiatry είναι η χαρά μας να βοηθάμε και να θεραπεύουμε παιδάκια για μια καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags